Funktionär
För att få ha ryttare som tävlar för vår klubb måste vi också arrangera tävlingar. Detta förutsätter att våra medlemmar hjälper till som funktionärer. Så din insats är guld värd och möjliggör att de medlemmar som vill tävla kan få göra det.
Det är oftast en mycket trevlig stämning på våra tävlingar och att vara funktionär hoppas vi ska vara en trevlig upplevelse. Du får träffa många människor med ett hästintresse och du lär känna andra medlemmar i föreningen.
Du behöver inte ha varit ryttare tidigare. Bland dagens funktionärer finns både tävlingsryttare, lektionsryttare och föräldrar som har trevligt tillsammans.
Funktionärsposter på dressyrtävlingar
1. Vanliga frågor
Klicka här och börja skriva. Veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.
2. Vanliga frågor
Klicka här och börja skriva. Labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit.
3. Vanliga frågor
Klicka här och börja skriva. Eum fugiat quo voluptas nulla pariatur at vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate.
Funktionärsposter på hopptävlingar
1. Banbygge
Dagen innan tävlingen byggs banan till första klassen. Som funktionär hjälper du till med att bära fram bommar, hinderstöd och annat som behövs på banan. Banbyggaren talar om var hindren ska placeras och detta kan ändras flera gånger under byggandets gång. Även hinder till framhoppningen ska byggas fram, ett kryss, ett räcke och en oxer. Dessa hinder hjälper banbyggaren vanligtvis inte till med så fråga banchefen eller rutinerad banpersonal om hjälp vid funderingar. Hinder ska flaggas in med röd flagga till höger och vit flagga till vänster. Tänk på att alltid vara uppmärksam på banbyggaren och våga fråga om funderingar uppstår. Banchefen är oftast mindre upptagen än banbyggaren och kan alltid hjälpa till.
2. In- och utsläpp
Som funktionär hjälper du till att släppa ut och in ekipage från framhoppningen eller tävlingsbanan. Släpp in och ut ekipage i tur och ordning. Minsta åldern för denna funktionärspost är 15 år. Dagen före är det mycket uppskattat om man kan hjälpa till att bygga hoppbanan. På tävlingsdagen börjar du med att hämta väst, penna och aktuell startlista i sekretariatet. Kontrollera om det ska vara en eller två ekipage inne på tävlingsbanan samtidigt. Funktionär som ansvarar för in- och utsläpp till tävlingsbanan bör infinna sig på plats minst 15 min innan första start. Denna funktionär släpper in nästa ekipage på tävlingsbanan när det tävlande ekipaget har gått i mål. Vid sista ekipaget i klassen måste föregående ekipage stanna kvar på banan som sällskap. Funktionär som ansvarar för in- och utsläpp till framhoppningen bör infinna sig på plats minst 30 min innan första start. Denna funktionär behöver ha koll på hur många som får vara på framhoppningen samtidigt och att detta inte överskrids. Efter tävlingen får du gärna hjälpa till att bygga bort banan.
Håll koll på eventuella strykningar och förändringar i startlistan. Sekretariatet försöker förse dig med aktuella startlistor men om du misstänker att något ändrats så kolla med sekretariatet. Var lugn och diplomatisk, om diskussioner uppstår ta kontakt med överdomaren. Håll ögonen på ekipagen hela tiden, din roll är viktig ur ett säkerhetsperspektiv.
3. Banpersonal
Som funktionär hjälper du till inne på tävlingsbanan med att kratta underlag, bygga upp rivna hinder, justera hinderhöjder och bygga om hoppbanan vid klassbyten. Du kan även få hjälpa till med att flagga start- och mål. Lägsta ålder för denna funktionärspost är 15 år. Du som är banpersonal bör vara på plats minst 15 min innan första klassen startar. Som banpersonal är det viktigt att man är fokuserad på ekipagen inne på banan och att man inte står i vägen för dem när de rider. Det är även viktigt att alltid lyssna på banbyggaren samt banchefen eftersom de jobbar för att skapa en säker tävling både för ryttare, hästar och banpersonal. Har du frågor kan du vända dig till banbyggaren eller banchefen. Dagen innan tävlingen uppskattas det mycket om du hjälper till att bygga fram tävlingsbanan och efter tävlingens slut får du gärna hjälpa till att bygga bort.
4. Parkeringsvakt
Som funktionär hjälper du till att dirigera bilar med hästtransport, hästlastbilar och personbilar till parkeringsplats för respektive typ av fordon så att alla som besöker tävlingen kan parkera på ett säkert sätt. På tävlingsdagen bör du vara på plats i god tid, oftast en timme innan första start. Börja med att hämta informationsmaterial och väst samt se till att du har mobilnummer till sekretariatet ifall du behöver komma i kontakt med dem under dagen. Orientera dig var det finns sekretariat, toaletter, vatten till hästar, cafeteria, skottkärror mm så du kan informera intresserade om det. Tänk på att parkeringsvakterna är de första funktionärerna de tävlande möter så var trevlig och hälsa alla välkomna. Efter tävling se till att det är städat på parkeringen, ställ tillbaka skottkärror och redskap.
5. Framhoppning
Som funktionär på framhoppning hjälper du till med att bygga upp rivna framhoppningshinder, kratta underlaget om det blir gropigt och ändra hinderhöjden mellan kategorier och klasser. Lägsta ålder för denna funktionärspost är 15 år. Framhoppningen är den plats där ekipagen hoppar fram innan de går in på tävlingsbanan. Som funktionär hjälper du också till med att se till att ekipagen följer de regler som gäller. Här (moment 366) i tävlingsreglementet kan du läsa om regler som gäller på en framhoppning. Det är viktigt att du kan hantera säkerhetsskållor och att du ser till att bakbommen på oxern på framhoppningen ligger på sådana (om du inte vet hur de fungerar så fråga banchefen eller annan rutinerad person innan tävlingen börjar).
På tävlingsdagen ska du vara på plats minst 45 min innan första start och då hämta startlistor och väst. Var på framhoppningen minst 30 min innan första start. Se till att ha mätpinne, kratta och extra säkerhetsskållor på framhoppningen. Kontrollera att hindrena (kryss, räcke och oxer) är inflaggade rätt (röd flagg till höger, vit till vänster) och på rätt höjd. Räcket och oxern ska vara på samma höjd som ekipagen på framhoppningen ska tävla. Krysset får max vara 40 cm för ponny och 70 cm för häst. Ekipagen får inte hoppa hinder högre än de ska tävla inne på banan. I en klass rider alla ekipage i samma varv på framhoppningen. Varvet brukar bytas mellan klasserna. Kolla vad som gäller med banchef/tävlingsledare. Det är viktigt med säkerheten och att du som funktionär tänker på hur du placerar dig på framhoppningen så du inte står ivägen för ekipage. Uppstår det frågetecken gällande regler eller om någon uppför sig opassande så prata med överdomaren. Tänk på att alltid hålla en god ton mot alla så blir det en god stämning!
5. Start- och målflagg
Som denna funktionär är din uppgift att fälla start-/målflagg när ekipaget som tävlar passerar start-/mållinjen. Det kan vara mellan 1-3 personer som hjälper till med start- och målflagg beroende på hur start- och mållinjer är placerade på banan.
Vill du veta mer?
Är du intresserad av att vara funktionär och vill veta mer, maila margareta.schmidt0@gmail.com så berättar hon gärna!